Emotional Intelligence Research Association

Empower - Inspire - Achieve!

Tulburarea de personalitate antisocială

               Problematica tulburărilor de personalitate reprezintă o provocare teoretică, metodologică și practică atât pentru psihiatrie, cât și pentru psihologie. Într-o abordare de maximă generalitate, tulburările de personalitate se află în zona incertă dintre patologia și normalitatea psihică, dând conținut atât psihiatriei, cât și personologiei. Structurările în sine ale personalității fac ca tulburările să se plaseze într-un teritoriu al anomiei sociale, care nu este, în esență, nici clar patologic, nici exhaustiv psihic. Câteva trăsături marcante ale tulburărilor de personalitate descriu un registru psihocomportamental dizarmonic, accentuat, vulnerabil și imprevizibil. Din tabloul general al tulburărilor de personalitate ne vom centra interesul asupra tulburării de personalitate antisocială pe care o vom aborda din diverse perspective.  

               Perspectiva teoretică va explica tulburarea de personalitate antisocială ca fiind o manifestare psihică pervazivă, care împiedică individul să acționeze în conformitate cu normele sociale, având un aspect finalizat printr-un rezultat cu impact negativ asupra vieții cotidiene - atât a individului, cât și a celor din jur. 

               Perspectiva metodologică va avea în vedere modalitățile de identificare sau diagnosticare a persoanelor cu tulburare de personalitate antisocială, care, de cele mai multe ori, sunt impulsive, ostile, lipsite de respect față de normele sociale sau juridice și foarte puțin interesate de consecințele acțiunilor lor.  

               Perspectiva aplicativă sau practică vizează modalitățile de intervenție specifice asistenței psihologice pentru persoanele cu tulburare de personalitate antisocială, persoane care pot fi foarte greu de tratat. De regulă, majoritatea celor diagnosticați cu această tulburare sunt tratați împotriva voinței lor, cel mai probabil, pentru că deja se află în instituții de detenție fiind condamnați la pedepse privative de libertate.  

         Concluzionând, la finalul întâlnirii noastre vom avea o viziune mai clară asupra a ceea ce înseamnă tulburarea de personalitate antisocială, a modalităților de identificare sau diagnosticare ale acestei tulburări, a modalităților de intervenție specifice asistenței psihologice pentru persoanele cu tulburare de personalitate antisocială.


               Workshop-ul se adresează specialiștilor în domeniu, precum și studenților la psihologie. Se acordă certificat de participare.