Emotional Intelligence Research Association

Empower - Inspire - Achieve!

Tulburările de comportament alimentar - de la diagnostic la recuperare

            Tulburările de comportament alimentar sunt printre cele mai grave afecțiuni psihice, acestea punând în pericol viața prin perturbarea sănătății emoționale și fizice a persoanei. Ele nu reprezintă un moment, sau o fază din viața cuiva și nici nu pot fi catalogate ca o boală contagioasă. Persoanele care suferă din cauza tulburărilor de comportament alimentar se chinuie perioade lungi de timp, cu sau fără posibilitatea de a-și mai reveni. Aceste tulburări reprezintă realități complexe și devastatoare, care pot avea consecințe grave asupra individului, din perspectiva sănătății, productivității și relațiilor sociale.

      Tulburările de comportament alimentar pot afecta fiecare organ, iar cei aflați într-o astfel de situație trebuie să caute ajutor profesional. În esență, vor rezulta afecțiuni de tip muscular, circulator, nervos, digestiv, endocrin etc. De aceea, cu cât este abordată mai devreme această afecțiune, cu atât este mare probabilitatea recuperării fizice și emoționale.

  Este important de remarcat faptul că rezultatele severe ale tulburărilor de alimentație sunt consecințele consumului sau absorbției necorespunzătoare a hranei, într-o multitudine de modalități, precum: exces/deficit cantitativ, aport hipercaloric/hipocaloric, ingerarea de substanțe comestibile/necomestibile etc. În contextul analizei tulburărilor de comportament alimentar nu se include obezitate, privită ca efect pe termen lung al unui raport dintre aportul caloric excesiv și consumul energetic redus, la care contribuie o multitudine de factori genetici, psihologici, comportamentali și de mediu, variabili de la un individ la altul, dar care nu se încadrează într-un pattern descriptiv-explicativ specific tulburărilor de comportament alimentar. 

          Dintre consecințele tulburărilor de comportament alimentar asupra sănătății am ales să prezentăm doar câteva, rezumativ, în cele ce urmează.   

       Consumul unui număr foarte redus de calorii presupune ca organismul să își descompună propriul țesut pentru a fi folosit ca și combustibil. Mușchii sunt unele dintre primele organe afectate, iar cel mai important mușchi al corpului este inima. Pulsul și tensiunea arterială încep să scadă deoarece inima folosește mai puțin combustibil pentru pomparea sângelui și are mai puține celule pentru a pompa. Riscul de insuficiență cardiacă crește deoarece ritmul cardiac și nivelul tensiunii arteriale scad puțin câte puțin în continuu. Dar problemele cardiace nu se opresc aici - dezechilibrul electrolitic cauzat de vărsături are implicații și asupra sistemului circulator, iar scăderea ratei metabolice duce la oboseli extreme, bolnavul ajungând incapabil să se mai dea jos din pat. Consecințele asupra sănătății se manifestă asupra întregului organism, însă unul dintre cele mai afectate sisteme este cel digestiv, însă acesta prezintă puține semne de îngrijorare, iar când dă semne este deja destul de târziu. Consumul unor cantități mari de alimente într-un timp scurt, însoțit de vărsături provocate, poate duce la rupturi ale stomacului (moment în care viața este pusă în pericol), de rupturi ale esofagului, în cele din urmă, poate duce la pancreatită - iar din acest moment revenirea este foarte dificilă. De asemenea, aceste consecințe negative se răsfrâng și asupra sistemului nervos, a cărui funcționare și ale cărui funcții sunt vizibil perturbate. Scăderea capacităților cognitive este, poate, cel mai evident semnal de alarmă, detectabil atât acasă, cât și la școală. Totodată, apar unele tulburări de comportament (agitație, lipsă de concentrare etc.), care, de obicei, sunt puse pe seama altor cauze. Nici sistemul endocrin nu este scutit de suferințe, ar, în concluzie, nimic nu rămâne neafectat. De la căderea părului la friabilitatea unghiilor, de la pancreatită la dializă, de la depresie la sinucidere, tulburările de comportament alimentar se înscriu în grupa unei patologii severe, căreia nu i se acordă importanța cuvenită, la noi în țară. 

           Prin urmare, la acest workshop, participanții vor achiziționa informații cu privire la:

         - criteriile de diagnostic și semnalele de alarmă în patologia tulburărilor de comportament alimentar;

        - distincția între diferitele tipuri tulburări de comportament alimentar:  pica, tulburarea de ruminație, tulburare de comportament alimentar evitant/restrictiv, anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, tulburarea de alimentație compulsivă (binge eating disorder) și alte tulburări de comportament alimentar;

          - metode de evaluare, diagnostic și tratament;

          - psihoterapii de succes în recuperarea pacienților afectați de acest tip de tulburări;

           - studii de caz și discuții de grup.


               Workshop-ul se adresează specialiștilor în domeniu, precum și studenților la psihologie și medicină. Se acordă certificat de participare.