Emotional Intelligence Research Association

Empower - Inspire - Achieve!

DATING-UL ONLINE ÎN VREMEA PANDEMIEI


Florentina MIHAI 
Consilier dezvoltare personală
Consilier vocațional
Psihoterapeut integrativ în formare
27 aprilie 2020
             În anul 1996, la începuturile erei internetului, expertul în comunicare Joseph Walther a folosit termenul de interacțiune hiper-personală pentru a descrie modul în care indivizii tind să comunice online. Motivul pentru care comunicarea online devine intima atât de repede se datorează lipsei de indicii vizuale, astfel, două persoane care se întâlnesc online sunt la început în imposibilitatea de a se vedea reciproc, relația lor debutând diferit, încrederea fiind creată aproape exclusiv prin dezvăluirea de sine. Încrederea este esențială pentru intimitate, fapt pentru care din dorința de a stabili încrederea, e nevoie să spunem mai mult, să dezvăluim mai mult și să descriem mai mult.

            Dr. Mary Aiken observă faptul că, o relație sentimentală tradițională poate dura luni până să ajungă la același nivel de intimitate care este atins aproape instantaneu în mediul online. Acest paradox este numit uneori sindromul străinului din tren, deoarece oamenii se pot simți mai în largul lor dezvăluind informații personale cuiva cu care nu se vor mai întâlni vreodată. De asemenea, ne simțim mai puțin în pericol de a fi răniți de un partener care nu ne cunoaște în viața reală, iar din dorința de a forma o legătură, dezvăluim detaliile intime ale vieții noastre fără prea multă ezitare. Să dezvăluim unor oameni complet străini detalii intime despre viața noastră reprezintă rețeta garantată de a ne face mai vulnerabili la critici, la acuzații de narcisism și egocentrism și cel mai îngrijorător este faptul că pentru escroci și infractori suntem o pradă ușoară. Instinctele noastre umane, care ne conduc către auto-dezvăluire, pentru a forma legături, lucrează diferit în mediul online. Ne simțim constrânși să dezvăluim excesiv de mult, să mărturisim și scoatem la iveală prea multe informații personale unui potențial partener sentimental, contactat online, însă nu ajungem la anticiparea unei compatibilități așa cum s-ar putea întâmpla în lumea reală.

            Comunicarea hiper-personală online, așa cum a fost descrisă de Walther, este un proces prin care participanții caută elementele comune și armonia, iar asemănările sunt exacerbate și diferențele nu sunt luate în considerare.

            Practic, în momentul în care vedem o poză a unui potențial partener se realizează o proiecție, cu alte cuvinte atribuim inconștient acelei persoane trăsături sau caracteristici ale oamenilor pe care i-am cunoscut anterior. Transferul este amplificat și mai mult în spațiul cibernetic, iar persoana pe care o întâlnim online este în esență o ficțiune, o fantezie creată de noi.  Pe un site de dating nu sunt nici măcar două ego-uri „reale” care încearcă să se întâlnească și să se cunoască, ci două ego-uri „virtuale” construite și administrate în mod conștient pentru un anumit rezultat. Autenticitatea lipsește cu totul în acest caz.

            Aplicația de dating, Tinder, oferă un procedeu de glisare cu degetul spre dreapta pe un ecran tactil ca semn al aprobării și al descoperirii că propria imagine a fost, la rândul ei, acceptată, fapt ce a fost descris ca fiind „generator de dependență” și chiar de satisfacții la nivel neurologic.

            Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Marea Britanie semnalează faptul că numărul infracțiunilor de viol ce privesc întâlnirile online a crescut de șase ori în ultimii 5 ani, motiv pentru care oferă câteva sfaturi utile pentru întâlnirile romantice online:
-         Întâlnește-te în public și stai în public
-         E nevoie să cunoști persoana, nu profilul
-         Nu merge bine? Te scuzi și pleci
-         Dacă ești agresat/agresată sexual cu ocazia unei întâlniri, cere imediat ajutor
          Ne îndreptăm spre o epocă în care relațiile mediate de tehnologie vor fi efemere și vor dura doar atât cât durează o glisare cu degetul pe ecran? Dacă această glisare este actul pe care oamenii îl găsesc generator de satisfacții din punct de vedere neurologic, s-ar putea ca ei să se bucure mai mult de el decât de a găsi practic un partener sau marea iubire. Sondajele arată faptul că întâlnirile față în față între indivizi, de orice natură ar fi ele, se află în declin.
            Legăturile dintre doi oameni se formează în momente obișnuite și subtile, pe măsură ce se cunosc și încep să aibă încredere unul în celălalt.

            Ce alegi? Autenticitate sau ... ?

 Să-ți fie de folos!Ce știi și nu știi despre

NOUL CORONAVIRUS

Melis Portakal

23 aprilie 2020

Există mai multe motive pentru care oamenii dezvoltă anxietăți. Spre exemplu, moartea reprezintă un fenomen natural, dar care reușește să inducă sentimente precum teama, frica, incertitudinea. Conform doamnei Dr. Raluca Grozăvescu – medic primar psihiatru copii și adolescenți – oamenii tind să se îngrijoreze cu privire la evenimentul morții deoarece nu știu la ce să se aștepte. Anxietatea morții este, așadar, explicată, în principiu, prin inexistența predictibilului.

În contextul situației actuale, noul coronavirus este neprevăzut, necunoscut și imprevizibil și, astfel, reușește deseori să ne șocheze prin manifestări, evoluție, dar și prin misterul care îl înconjoară. Atât măsurile luate, cât și lipsa informațiilor certe, clare, sigure, asupra virusului, dar și informațiile contradictorii, la care se adaugă multe ale împrejurări pe care le voi explica în continuare, îndeamnă indivizii să adopte comportamente disfuncționale.

MOTIVELE PENTRU CARE NE SPERIE NOUL CORONAVIRUS.

 

CUM ȘI DE CE SĂ FII FERICIT PE TIMPUL PANDEMIEI:

 

1.                   NEPREVĂZUTUL sperie fiindcă oamenii au ca una dinte nevoile de bază siguranța, iar aceasta poate fi garantată (cel puțin asta credem noi), doar prin cunoașterea tuturor împrejurărilor. Cu atât mai mult, informațiile care se exclud reciproc incită o profundă stare neplăcută de insatisfacție și de neliniște.

 

Există deja câteva informații certe cu privire la răspândirea virusului și la metodele de protecție. Atâta timp cât stai în casă, nu iei contact direct cu alți oameni, iar atunci când ieși să te aprovizionezi, respecți regulile de igienă, atunci ai șanse mai mici să te infectezi cu noul coronavirus.  Apropo, dacă nu ai o mască de unică folosință, poartă o eșarfă, cu condiția să o speli și să o calci după fiecare utilizare! Foarte important: mănușile nu te protejează de virus, ci îți protejează pielea să intre în contact direct cu virusul (care de pe mâini poate să ajungă pe față), prin urmare dezinfectează-ți mănușile de fiecare dată când ai ocazia! Revenind, pentru gestionarea fricii de infectare și implicit a stresului, îți propun ca metodă autosugestia pozitivă, despre care ne vorbesc Hans & Thomas (2015). Autosugestia se referă la repetarea unor propoziții care, cel mai probabil, vor stimula creșterea cantității de substanțe benefice pentru starea de bine, precum serotonina, care te vor menține sănătos psihic și fizic. Iată un exemplu de autosugestie pozitivă:  “Atâta timp cât am grijă de sănătatea mea și respect toate condițiile pentru a nu mă infecta cu noul coronavirus, am toate motivele să mă simt din în ce în ce mai bine, din ce în ce mai sănătos și fericit”.

 

2.                  ȘTIRILE pe care le citești sau le asculți intenționat sau nu, îți influențează emoțiile într-un mod mai puțin pozitiv. Chiar dacă nu ești foarte atent la ceea ce auzi la TV, creierul preia informațiile și îți modifică starea de spirit în mod inconștient. Acest lucru a fost demonstrat într-un mai multe studii realizate în SUA, ca urmare a atentatelor din 11 septembrie 2001. Astfel, un studiu publicat în Harvard Business Review, arată că respondenții care au privit timp de 3 minute știri cu tentă negativă, au fost afectați negativ pe termen mediu și lung, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul celor care au urmărit știri centrate pe soluții.

 

Urmărind chiar și numai câteva minute pe zi, știri care creează confuzii, vei avea o stare de spirit neplăcută. Rămâi informat din surse oficiale, dar nu exagera!

3.                  IZOLAREA îți poate determina puternice sentimente de insatisfacție fie pentru că modifică stilul de viață obișnuit – ori, știm cu toții că obișnuința este a doua natură, fie pentru că te simți, pur și simplu, constrâns de regulile impuse, menite de altfel, să te protejeze de infectarea cu noul coronavirus.

Îți poți concentra gândurile spre aceste idei nefolositoare sau poți conștientiza că tu ești singurul care decide cum vrei să te simți astăzi. “Bună dimineața” nu este un simplu salut, ci este decizia pe care o iei cu privire la ce emoții vrei să accesezi întreaga zi. Considerând că izolarea este o poziție a evoluției tale și luând hotărârea de a te implica în activități prin care să îți dezvolți abilitățile, “bună dimineața” va deveni o stare accesată conștient, o emoție profund plăcută, menținută pe parcursul zilei. 

4.                 PLICTISEALA poate apărea din diferite cauze și este o stare des întâlnită în relatările verbale. Probabilitatea ca oamenii să se plictisească în izolare, pe timpul pandemiei, este una foarte mică. Cu toate acestea, unii preferă să acceseze emoții asociate plictiselii și se mulțumesc cu aceste sentimente, fără a încerca să le depășească.

Un plan de activitate, în care sunt stabilite etape propuse pentru o perioadă de timp, îți poate oferi capacitatea de a realiza lucruri plăcute și productive.

SPORTUL are beneficii atât pentru sănătatea ta fizică, cât și psihică, prin echilibrarea substanțelor chimice din organismul tău, unele din ele menite să  producă o stare interioară plăcută.

GĂTITUL devine o artă în zilele noastre. Încercând rețete noi și gătind sănătos îți vei menține, sau îți vei îmbunătăți, starea de sănătate și te vei relaxa în același timp.

FILME, SERIALE, CĂRȚI, MUZICĂ, DESEN, DANS și multe alte activități sunt oportunități minunate pentru a asigura evoluția ta.

5.                  ÎNGRIJORAREA. Te poți simți îngrijorat atunci când îți imaginezi că nu vei reuși să îți acoperi trebuințele de bază și nevoile din cauza crizei economice. 

Majoritatea se îngrijorează cu privire la “ce vom face când resursele financiare și cele naturale se vor termina?”. Din nou, apare incertitudinea... În primul rând, este necesar să conștientizezi că dacă lași îngrijorarea să se dezvolte în anxietate, îți va fi mai greu să ajungi la soluții. Ceea ce știm este că izolarea nu va mai dura mult, iar consecințele ei, dacă ne menținem echilibrul psiho-emoțional, pot fi gestionate.

6.                 TEORIA CONSPIRAȚIEI v. 1000.1. Faptul că există oameni care consideră că totul este o bazaconie, îi sperie și îi neliniștește pe ceilalți. Poți informa oamenii cu știrile reale despre noul coronavirus și îi poți face să înțeleagă că din respect pentru ceilalți, pentru natură și pentru sine, ar fi de preferat să respecte măsurile impuse.

7.                  SINDROMUL INVULNERABILITĂȚII se referă la persoanele care au impresia că sunt ocolite de probleme: “mie nu mi se poate întâmpla”. Din cauza faptului că există un risc mai mare de contaminare al persoanelor care se consideră invulnerabile, accentuându-se astfel răspândirea virusului, restul populației reacționează agresiv la comportamentul invulnerabil.

Lăsându-te afectat de ceea ce aleg ceilalți să pentru ei, vei avea dificultăți să găsești soluții pentru tine!

8.                 GÂNDIREA PERSISTENTĂ NEGATIVĂ. Chiar dacă situația actuală este nedorită, gândurile negative nu te vor ajuta, ci dimpotrivă îți vor creea disconfort, frustrare, teamă sau chiar anxietate și atacuri de panică. Prin urmare, te vei afla într-un cerc vicios care, în timp, îți poate afecta nu doar sănătatea psihică, ci și sănătatea fizică. Psihicul și fizicul sunt strâns legate așa cum știm de la “tatăl psihosomaticii”, renumitul Franz Alexander (2008), care ne-a învățat că “mintea guvernează corpul - fapt fundamental pe care-l știm despre procesul vieții”.

Conștientizând, acceptând situația actuală, selectând emoțiile pe care dorești să le accesezi și sortând activitățile pe care le poți încerca, îți vei asigura dezvoltarea și evoluția, amplificându-ți resursele. Vei triumfa la sfârșitul pandemiei!

Pentru tine, pandemia de COVID-19 poate deveni o amintire a angoasei sau o imagine a biruinței. Tu alegi!


Importanța sportului în perioada izolării

Andreea Serban

 

16 aprilie 2020

Cu toții știm despre importanța sportului! Acesta ajută la menținerea sănătății fizice, la îmbunătățirea circulației sanguine, la dezvoltarea capacității pulmonare, iar odată cu aceste beneficii, îmbunătățește aportul de oxigen către creier și crește imunității.
Cel mai important aspect legat de sport, mai ales în această perioadă de izolare, este faptul că reduce nivelul de stres, oferind o stare de bine, de eliberare, un moment cu tine sau cu familia.

Apare întrebarea ,,cum pot să fac sport în casă?”.

Răspunsul la această întrebare este următoarea listă, pe care poate nu ar fi rău să o salvați: exerciții de bază (genuflexiuni, fandări, abdomene, bicicleta pe spate, flotări parțiale, în mare parte exerciții cu propria greutate), aerobic, zumba, yoga, pilates, dans, HIIT, tabata, tae bo (modul de executare al acestor exerciții se poate găsi cu o simplă căutare pe Google).

Sunt foarte multe tipuri de antrenamente pe care le puteți face în casă și pe care le puteți găsi explicate pe internet. Este nevoie doar să acordați puțin timp și atenție acestora.

În aceste momente, exercițiile fizice te aduc mai aproape de cel de langa tine. Pe fondul muzical preferat, vă lăsați conduși de creativitate. Este un prilej pentru a vă detașa de ceea ce este în exterior, de a glumi, de a experimenta lucruri noi. Această activitate poate fi făcută și singur, oferindu-ți un moment cu tine, o eliberare a gândurilor sau limpezirea acestora.

Potrivit articolului "Exercising to relax" din revista Harvard Health Publishing:
"Exercițiile aerobice sunt cheia minții tale, chiar dacă nu o să îți placă la început (într-adevăr, primii pași sunt cei mai grei) pe parcurs te vei bucura de acestea.
Exercițiile aerobice făcute regulat vor aduce schimbări remarcabile corpului, metabolismului și stilului tău de viață. Acestea au capacitatea unică de a te înviora și a te relaxa și totodată te stimulează și te calmează în momente de depresie sau de stres. Atleții pot avea asemenea experiențe; a fost demonstrat prin studii clinice că vindecă tulburările de anxietate sau episoadele l depresive. Dacă atleții și pacienții pot dobândi beneficii psihice din exerciții, și tu poți!

Cum pot exercițiile fizice să facă față problemelor atât de dificile precum anxietatea și depresia? Sunt câteva explicații, unele chimice, altele comportamentale.
Beneficiile mentale ale exercițiilor aerob au o bază neurochimică. Exercițiile reduc nivelul hormonilor de stres din întregul organism prin producerea de adrenalină și cortizol. De asemenea stimulează producerea de endorfine, produs chimic al creierului fiind "calmant" natural pentru organism. Endorfinele sunt responsabile pentru sentimentul de relaxare și optimism al persoanei.
Exercițiile sunt joacă și recreație; când corpul tău este ocupat, mintea ta va fi distrasă de la problemele zilnice și vei fi liber să gândești creativ. Prin exerciții poți relaxa mintea însă și prin minte poți relaxa corpul."


Câteodată 3 minute sunt de ajuns…J

 180 de secunde de meditație ne ajută să ne regăsim echilibrul interior

Adela Marinescu

15 aprilie 2020

Ce este meditația și de ce avem nevoie de ea, cu precădere în această perioadă atât de încărcată emoțional, cu multe presiuni și temeri?

Aceasta este una dintre întrebările la care medicul psihiatru și psihoterapeutul francez Christophe André oferă răspuns într-o carte de referință, scrisă pe înțelesul tuturor: „3 Minute de meditație”, publicată la Editura Trei.

Cei care doresc să parcurgă primii pași și să simtă imediat beneficiile extraordinare ale acestei tehnici de ajutor în recăpătarea echilibrului interior, o pot face chiar împreună cu celebrul autor, ghidați de vocea sa, în cele de 40 de exerciții, pe care le găsim gratuit, online.

Dintre acestea, vă propunem 5 exerciții cu subtitrare în limba română, disponibile pe canalul de YouTube al Editurii Trei, pe care le considerăm un sprijin în aceste vremuri de distanțare socială:

·                    Angoase, neliniști, ruminații: https://youtu.be/mHZ7pmXkyFk

·                    Clipa prezentă: https://youtu.be/Z28oSv3eZSM

·                    Emoții dureroasehttps://youtu.be/2LAfR7i27Cc

·                    În fața suferinței: https://www.youtube.com/watch?v=MnvcjrcvNR0&t=3s

·                    Respirația: https://youtu.be/qqfit3EO1Ug

Materialele audio create de André, a căror durată este de aproximativ 3 minute fiecare, conțin o parte introductivă, exercițiul propriu-zis și sfaturi pentru aplicarea lui, fiecare tratând alt subiect sau temă de lucru și conștientizare. 

Inclusiv pentru André, cartea „3 Minute de meditație”, din care sunt desprinse exercițiile, este precum „o cutie de bomboane de ciocolată: nu înfulecați toate cele 40 de bomboane deodată, ci degustați mai degrabă câte un exercițiu pe zi, rezervându‑vă timp să faceți exercițiile și să le savurați pe parcursul întregii zile. Dacă sunteți începător, aceste exerciții pot reprezenta o inițiere care vă va incita să mergeți mai departe. Dacă practicați deja meditația, exercițiile pot fi pentru dumneavoastră o modalitate de a vă reîmprospăta practicile personale”.

Christophe André este unul dintre primii psihoterapeuți care a introdus meditația în practica psihoterapeutică de zi cu zi, alături de pacienții săi. Acest moment a marcat un punct de cotitură în cariera și în demersul său profesional, el mărturisind că totul se datorează unei întâlniri cu totul speciale. „Printrun noroc — cu toții știm ce mult contează uneori norocul — am avut ocazia săl întâlnesc pe Matthieu Ricard, care mia dat răs­punsuri la întrebările legate de meditația budistă, ma ajutat să o descopăr și mia spus că se afla în legătură cu anumiți pionieri din vremea aceea, per­soane care făceau studii științifice pe tema medita­ției.”, povestește autorul.

La rândul său, Matthieu Ricard, consideră că „3 Minute de meditație” este cartea perfectă pentru toți cei care sunt curioși și atrași de tehnica meditației, dar care nu știu de unde să înceapă. „Cu bunăvoința sa caracteristică, Christophe André ne poartă într-o călătorie în care ne ghidează pe parcursul celor mai simple, dar și celor mai pline de recompense etape ale meditației.

Cum te simți astăzi?

- înapoi în viitor-

Melis Portakal

 14 aprilie 2020

15. 05. 2020. Covid-19: izolare, frustrare, insatisfacție, plictis, angoasă, anxietate.

Ieri oamenii mi-au răspuns că se simt rău. Unii mi-au spus că își doresc să se fi născut într-o altă familie, alții mi-au replicat ușurați că urmează să intenteze divorțul, ceilalți au strigat că sunt nemulțumiți de certurile zilnice din familie, iar cei mai mulți au mărturisit că lipsa banilor îi ingrijorează.

Toți duc dorul naturii precum ar simți și marea, dacă nu și-ar mai atinge nisipul sub apusul dulce și obosit al soarelui. E clar!... avem ceva în comun: dorința de libertate. Dar oare cât de liberi suntem în interiorul nostru?

Înțelegerea emoțiilor proprii reprezintă un pas important către libertatea interioară, pentru că doar trecând prin procesul conștientizării poți ajunge să îți controlezi emoțiile. În acest sens, autori de specialitate, precum Ciorbea (2013), menționează în lucrările lor tehnici de imagerie utile - menite să ajute indivizii să conștientizeze propriile emoții. Exercițiul următor este folositor persoanelor care își doresc să atingă primul pas către libertate.

1. Creează imaginar un eveniment plăcut din trecut și observă emoția care acompaniază această imagine, trăiește emoția cu ochii închiși pentru câteva minute și notează-ți ce ai simțit.

2. Creează un eveniment neplăcut acompaniat de o emoție precum suferință, umilire, eșec sau furie, ori te poți gândi la o persoană pe care o consideri mai puțin plăcută pentru tine, iar la final notează-ți emoțiile.

3. Recreează prima imagine și respectiv prima emoție.

Scopul exercițiului este acela de a te determina să conștientizezi că tu ești singurul care creează orice emoție! Tu ești cel care decide la ce îți dorești să te gândești! Tu ești cel care dai sens evenimentelor și persoanelor!

Ești părinte și copiii nu îți înțeleg stările? Ești adolescent și îți dorești să evadezi cu amicii la o petrecere? Îți e dor de persoana iubită?

 Acceptă că stând în casă vei ajuta Universul să renască. Apoi, fii tu un “hoț de frumusețe” și conștientizează că îți poți controla stările și că poți dărui dragoste în casa ta, iar cei din casa ta vor răspunde cu armonie, respect, iubire.

Cum vrei să te simți astăzi? Oamenii mi-au răspuns diferit...

16. 05. 2020. Covid-19: dragoste, armonie, apreciere, considerație pozitivă, dezvoltare personală, respect, gătit, muzică, cărți, filme, comunicare, dans, odihnă, liniște, libertate, iubire.


Ne jucăm după reguli - Ne certăm după reguli

ÎN LUPTA CU COVID 19


                Problema nu e cu adevărat o problemă.

Ci percepția asupra problemei e adevărata problemă.

Anonim

 

             Florentina MIHAI

Consilier dezvoltare personală 

Consilier vocațional 

Psihoterapeut integrativ în formare

13 aprilie 2020

 

În aceste momente de izolare și carantină cuplurile trec prin  momente dificile, surse generatoare de conflict, se confruntă cu neînțelegeri în privința problemelor fundamentale, dar mai ales se ceartă când vine vorba de aspectele neînsemnate ale vieții de cuplu: cine folosește telecomanda, ce muzică ascultăm, ce mâncăm... Ocaziile în care se ajunge la ceartă sunt nelipsite. Cum se face că unele cupluri reușesc să treacă cu bine peste aceste momente și altele nu?

În primul rând, ținem cont de faptul că diferențele dintre bărbați și femei sunt minime, dar mereu prezente, așa cum notează Helen Fisher în cartea Anatomia Iubirii. De regulă, nu ne certăm în privința asemănărilor, nu? Neînțelegerile vin din percepțiile noastre diferite. Un cuplu care se ceartă nu se află neapărat în pragul despărțirii, totul depinde de modul în care se ceartă. Așadar, în al doilea rând, încercăm să ținem cont de câteva reguli simple pentru cupluri,descrise de YvonDallaire în Secretul cuplurilor fericite, astfel încât să se certe armonios în această perioadă în care suntem obligați să petrecem mult mai mult timp împreună.

1.       Începe discuția pe un ton calm și nu uita să respiri pe parcursul ei, mai ales în momentul în care simți că furia pune stăpânire pe tine

2.       Dacă vezi că partenerul ridică tonul, propune-i să amânați discuția pe mai târziu, spunându-i că vrei să o reiei cât de curând posibil

3.      Transmite-i partenerului că pentru tine, acea discuția este foarte importantă și că îți place să comunici cu el chiar și atunci când nu sunteți de acord

4.      Să ai în vedere faptul că dacă vei critica, riști să fii criticat. Mai bine faci complimente....

5.      Exprimă-ți nevoile, dorințele, așteptările, nu frustrările

6.      Apelează la competențele celuilalt: „Ce crezi despre.....?”

7.      Dă dovadă de blândețe și afecțiune în timpul conversației și privește-l în ochi pe partener

8.      Evită subiectele despre care știi că sunt factori de neînțelegeri permanente sau abordează-le în termeni pozitivi

9.      Păstrează-ți mintea limpede și un ton prietenos, renunță la ironie

10.   Nu spune „niciodată” și „ mereu”

11.    Abordează un singur subiect într-o discuție, mai ales dacă subiectul este delicat

12.    Vorbește calm, chiar dacă partenerul are tendința să ridice tonul

13.   Dacă dorești să spui tot ce ai pe suflet, fă așa încât fiecare să vorbească timp de 10 minute nu mai mult, iar la sfârșit îi transmiți că îl iubești

14.   Lasă-ți partenerul să termine ce are de spus, odată ce și tu ai terminat ce ai avut de zis

15.   Adresează întrebări în așa fel încât să te arăți preocupat de viața partenerului

16.   Un sfat necerut e un mod pervers de a-l pune pe celălalt în inferioritate, deci nu-ți da cu părerea decât dacă partenerul ți-o cere

17.   Dacă nu ești de acord cu ceea ce exprimă celălalt exprimă-ți compasiunea

18.   Amintește-ți că există diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește felul lor de a fi și de a reacționa, aceste diferențe pot sau nu să fie accentuate de educația și cultura fiecăruia

19.   Asumă-ți responsabilitatea propriilor vorbe, gânduri și gesturi

20.  Nu-l acuza niciodată pe celălalt de faptul că e responsabil de ceea ce simți, fiecare este responsabil de el însuși, nicidecum de felul în care tu acționezi și reacționezi la vorbele sau comportamentele sale

 

Să vă fie de folos!


8, 99, 100... Valoarea de prag psihologic a cifrelor rotunde  

14 martie 2020

Am început ziua cu 95 de îmbolnăviri pe teritoriul României și în foarte scurt timp vom auzi că am intrat în scenariul 3 (101 - 1000).

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că intrăm într-o nouă etapă, în care autoritățile se așteaptă la o transmitere susținută, pe scară mai largă decât până acum, cu apariția mai multor cazuri, fără legături epidemiologice cu pacienții anterior diagnosticați, care va exercita presiune asupra sistemului de sănătate.

În această etapă, devine extrem de necesară măsura „distanțării sociale”, cu scopul de a împiedica transmisia comunitară a infecției (eu mă îmbolnăvesc, nu știu de unde, nu am intrat în contact nici direct, nici indirect cu un pacient diagnosticat și îmbolnăvesc și alte persoane, care la rândul lor continuă lanțul îmbolnăvirilor).

Dacă până acum ne-au stresat zeci de BREAKING NEWS, de acum ne vor stresa sute! Așadar, conștientizăm faptul că televizorul deschis astfel de știri va aduce și că reprezintă totodată un mijloc de informare, dar și o sursă de stres. Putem alege să îl oprim sau putem alege să ne controlăm stările. Noi vă sfătuim, ca și ieri, să închideți televizorul și să deschideți o carte.

Se va rula știrea trecerii acestui prag, de 100 de pacienți, și trecerea în scenariul 3, la nesfârșit. Știrile vor crea emoții negative și va trebui să încercăm să ne protejăm și de virus și de stres. Deja, știind că asta se va întâmpla, o tratăm că pe o situație normală, de așteptat.

Am trecut pragul spre o situație previzibilă, nu spre apocalipsă.

Ținem minte că este normal să simțim frică și anxietate, dar le acceptăm fără să le lăsăm să ne consume. Precum, este normală emoția neliniștitoare pe care o aduce această nouă etapă. Amintiți-vă că la 20 de ani am simțit ceva în plus, față de 18, la 30 de ani la fel, la 40 tot așa. În consecință, noi vă propunem să ne pregătim pentru 200...

Voluntarii EmIRA oferă consiliere gratuită pentru persoanele aflate în izolare.

Dacă dorești să te alături echipei de voluntari EmIRA, te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon 0736113336. (Rugăminte valabilă doar pentru persoanele calificate să ofere servicii din sfera psihologică)Stresul toxic - o altă pandemie

13 martie 2020 

Pentru a diminua anxietatea suplimentară provocată de zecile de BREAKING NEWS, închideți televizorul, deschideți o carte și, la intervale de voi stabilite, verificați paginile de internet sau de Facebook ale autorităților naționale implicate în gestionarea epidemiei cu COVID-19:

dar, pentru o mai bună informare, puteți verifica și paginile autorităților locale.

Nu uitați de paginile persoanelor implicate: dlRaed Arafat, Dl. Adrian Streinu-Cercel comunică în media și pe pagina Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș".

Pentru că Bucureștiul este cel mai afectat Primăria Municipiului Bucureşti, dar comunicări găsiți și pe paginile primăriilor de sector - în responsabilitatea acestora se găsesc centrele de carantinare din zona capitalei.

Dacă aveți întrebări punctuale legate de infecția cu COVID-19, aveți la dispoziție linia TELVERDE 0800800358, destinată persoanelor care doresc să afle mai multe informații.